Minuman Barbican Haram!

by Adam Roslan on May 29, 2011

Minuman Barbican Haram

Bernama hari ini melaporkan bahawa sejenis minuman bir yang didakwa halal (tidak disebut jenama – sumber sahih menyatakan jenama Barbican) adalah haram kerana mengandungi alkohol melebihi had yang dibenarkan syarak. Selepas ujian makmal oleh pihak berkuasa mendapati kandungan alkohol adalah sebanyak 0.5, dan memabukkan.

Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan hanya 0.01 peratus kandungan alkohol dibenarkan dalam makanan dan minuman kerana ia terhasil secara semulajadi.

Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) bersama Majlis-Majlis Agama Islam Negeri akan bertindak menyekat penjualan minuman itu kepada umat Islam.

P/S: Masya Allah, minuman ini dijual merata-rata secara terbuka, tetapi selepas beberapa lama baru difatwakan haram. Bagaimana sebenarnya produk ini mendapat kelulusan dijual di dalam Malaysia?

Kredit Gambar: Minuman Barbican Haram

{ 15 comments… read them below or add one }

yadz May 29, 2011 at 5:26 pm

hurm.. ade pulak bir halal haram.. ish3..
Entri terkini yadz: nak salahkan sapaMy Profile

Reply

tea May 29, 2011 at 6:00 pm

nasib lah wa tak penah minum air yang pelik2 ni. dikawal ketat ouh. hehe. Entri terkini tea: 49 days ke scheduler My Profile

Reply

Hans May 29, 2011 at 6:54 pm

fuh
aku xminum
lega2
Entri terkini Hans: Asli Dan Cetak RompakMy Profile

Reply

kucingpanda May 30, 2011 at 9:11 am

Perghh mujur aku tak minum air pelik-pelik macam ni. Tapi, kakak aku pernah minum dia boleh cakap halal. Aku dari gerak hati dah dapat rasa minuman pelik ni haram. Redbull tu pun aku tengok tak ada tanda halal. Selamba aje dijual dekat pasaraya.

Reply

GreenAppleKu May 30, 2011 at 11:41 am

Iyer ker ini bir nyer? Mana follower kamu iyer? Salam perkenalan dari saya. Entri terkini GreenAppleKu: WANITA MELAYU SEKSA!My Profile

Reply

nuriz May 30, 2011 at 1:49 pm

dulu dah kecoh minuman yang ada alkohol ni skrg ada lagi..tak penah habis Entri terkini nuriz: Video Salma nyanyi lagu Listen BeyonceMy Profile

Reply

along May 30, 2011 at 4:56 pm

assalam..confirm ke barbican? sbb ade lagi 1 jenis jugak minuman mcm barbican ni nama dia ISTAK. tlg pastikan sbb sy pun minum jugak ni. TQ

Reply

iema May 30, 2011 at 7:47 pm

tau xpe..
dah banyak orang islam minum baru nak cakap haram….

Reply

zety May 31, 2011 at 1:27 am

em..dah macam main2 pulak org jakim ni buat keje.atau penjual nih yang dapat kelulusan dari pihak yang haram..hai..dunia2.macam2 Entri terkini zety: review Pirate of the Caribbean in stranger tidesitu mermaid sangat shantek ooMy Profile

Reply

cqynkamal June 1, 2011 at 5:43 pm

salu ade kat restoran arab kan?
Entri terkini cqynkamal: Mid-Year Giveaway by Nisa MenaipMy Profile

Reply

cik azeya June 3, 2011 at 6:41 pm

nasib baik saye tak pernah minum.
Entri terkini cik azeya: 20 cara memikat hati si dia EhemMy Profile

Reply

khairani June 4, 2011 at 1:26 am

macam mane la bleh ad barbican ni kat malaysia kte ni..pelik2..hish,dah tgok kat botol n rupa dia pun cam pelik je,.kat tempat saya ni pun ada,..mmg xda logo halal produk ni… Entri terkini khairani: jOm kITA Lalui hARI NI denGan ceRIA!My  Profile

Reply

titan June 4, 2011 at 11:58 pm

so..kalau ragu-ragu, jangan minum la..
Entri terkini titan: The InvigilatorMy Profile

Reply

Adam Roslan June 5, 2011 at 10:21 am

Setuju. Banyak sangat kemasukan produk makanan dan minuman luar yang diragui kehalallannya.

Reply

merazati M.z June 26, 2011 at 8:23 pm

Hurmmm, ramai je yg dah minum acamne ni? Entri terkini merazati M.z: Entry 424 : Semangat baru :)My Profile

Reply

Leave a Comment

Papar entri terkini dengan Commentluv <3

Previous post:

Next post: