Minuman Barbican Haram!

Minuman Barbican Haram

Minuman Barbican Haram

Bernama hari ini melaporkan bahawa sejenis minuman bir yang didakwa halal (tidak disebut jenama – sumber sahih menyatakan jenama Barbican) adalah haram kerana mengandungi alkohol melebihi had yang dibenarkan syarak. Selepas ujian makmal oleh pihak berkuasa mendapati kandungan alkohol adalah sebanyak 0.5, dan memabukkan.

Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan hanya 0.01 peratus kandungan alkohol dibenarkan dalam makanan dan minuman kerana ia terhasil secara semulajadi.

Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) bersama Majlis-Majlis Agama Islam Negeri akan bertindak menyekat penjualan minuman itu kepada umat Islam.

P/S: Masya Allah, minuman ini dijual merata-rata secara terbuka, tetapi selepas beberapa lama baru difatwakan haram. Bagaimana sebenarnya produk ini mendapat kelulusan dijual di dalam Malaysia?

Kredit Gambar: Minuman Barbican Haram

Other articles you might like;

15 thoughts on “Minuman Barbican Haram!”

  1. Perghh mujur aku tak minum air pelik-pelik macam ni. Tapi, kakak aku pernah minum dia boleh cakap halal. Aku dari gerak hati dah dapat rasa minuman pelik ni haram. Redbull tu pun aku tengok tak ada tanda halal. Selamba aje dijual dekat pasaraya.

  2. assalam..confirm ke barbican? sbb ade lagi 1 jenis jugak minuman mcm barbican ni nama dia ISTAK. tlg pastikan sbb sy pun minum jugak ni. TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Papar entri terkini dengan Commentluv <3