Tamat Hotlink Youth Club, kini Hotlink Extra dengan 33 sen seminit 7 sen SMS

Kejutan daripada Maxis! Tak pasti sejak bila, plan Hotlink Youth Club saya ditamatkan dan secara automatik ‘menikmati’ plan baru Hotlink Extra dengan kadar 33 sen seminit untuk minit pertama dan 25 sen untuk minit seterusnya; 7 sen SMS; dan 12 sen seminit dan 1 sen SMS bagi nombor Active10.

Untuk makluman, pengguna yang melanggan plan Hotlink Youth Club selama 4 tahun secara automatik akan dipindahkan kepada plan baru ini. Dan tiada lagi pendaftaran untuk Hotlink Youth Club dibenarkan dan yang sedia ada masih dikekalkan.

Saya dimaklumkan caj harga untuk panggilan adalah berdasarkan blok 60 saat. Terharu! Jadi untuk soalan diatas, saya mempunyai kira-kira 90 minit masa berbual sebelum menghabiskan kredit RM5.

Tuntut Kredit Hilang Lebih Mudah dengan @Maxislistens

Salam 6 Ramadhan. Zaifira Fahanna tanya saya, macam mana nak claim kredit kalau semalam topup RM10 dan sekarang tinggalnya RM0.41 sen? Hari ini saya akan menceritakan pengalaman saya untuk menuntut kredit yang tiba-tiba hilang akibat penggunaan data Internet.

Penggunaan telefon pintar seperti Blackberry dan iPhone memang memerlukan penggunanya melanggan pelan data. Tapi, kadang-kadang pelan data yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi Merah (bukan nama sebenar) memang tak boleh pakai, dan kadang-kadang kita sebagai pengguna kerap tertindas dengan polisi mereka yang merepek-repek.

Satu masalah kenapa saya terpaksa guna Hot Tiket semasa menggunakan telefon pintar ialah bagi mengelakkan kredit kena potong. Bila guna Hot Tiket, anda tidak menggunakan kredit tetapi hanya mempunyai jumlah minit dan SMS terkumpul dan pembekal telekomunikasi tiada cara untuk mencuri kredit saya. Sekarang, Hot Tiket pun dah merepek jugak.

Oleh kerana mereka sudah berjaya memancing orang ramai menggunakan telefon pintar, hari ini mereka menukar pelan yang ditawarkan kepada satu pelan yang tidak masuk akan dan merepek. Anda boleh BBM dan bersosial tanpa email dan akses kepada Internet. Ini satu penganiayaan.

Berbalik kepada tajuk, saya menggunakan kemudahan @Maxislistens iaitu menghantar tweet kepada khidmat pelanggan kerana talian 1800 820 120 pun merepek juga sebenarnya, selalu sibuk dan menelan kredit anda. Alternatif, telefon 123 daripada telefon bimbit anda.

Apa yang anda perlu ialah tweet @Maxislistens atau @Firdaus_Maxis untuk bertweet dengan khidmat pelanggan Maxis atau Hotlink. Saya cadangkan anda agar tweet dengan mention @Firdaus_Maxis tentang masalah anda. Kemudian dia akan follow anda dan meminta anda untuk DM nombor telefon, dan mereka akan menelefon anda. Esoknya, dapat semula RM9 anda yang hilang!

Tuntut Kredit Hilang Lebih Mudah dengan @Maxislistens

P/s Bukan susah nak dapat, tapi kena cuba. Jangan kata entri ini menyokong Maxis, saya masih rasa tertindas dengan pelan mereka.

Minit Hot Tiket dicaj Blok 60 Saat Mulai 4 Julai

Berita cukai kerajaan 6% akan dibincangkan mungkin sudah basi. Bagi pengguna setia Hotlink yang belum tahu, Maxis Telecommunication kini sedang berbincang untuk mengenakan cukai 6% kepada setiap kad tambah nilai yang dijual. Jika sebelum ini anda menerima kredit RM10 atas setiap pembelian, selepas ini anda akan menerima RM9.40.

Sebelum ini, cukai 5% diserap dan ditanggung oleh pengguna pascabayar dalam bil mereka.

Hari ini, Hotlink menghantar SMS kejutan kepada pengguna setia mereka atas kesetiaan kita kepada Hotlink. Continue reading “Minit Hot Tiket dicaj Blok 60 Saat Mulai 4 Julai”

Baki Hot Tiket Hotlink Lupus Selepas 7 Hari

Hotlink Plans

Selepas berkuat kuasa terma baru cas SMS untuk pengguna Hotlink Youth Club pada 8 Jun lepas, hari ini saya terima satu lagi SMS daripada Hotlink tentang baki Hot Tiket yang tidak digunakan.

Bermula 15 Jun 2011, baki minit dan SMS Hot Tiket yang tidak digunakan boleh dibawa ke hadapan dengan pengaktifan Hot Tiket yang seterusnya dalam 7 hari sahaja.

Dalam bahasa ringkasnya, baki minit dan SMS yang tidak digunakan akan dilupuskan selepas tidak diaktifkan dalam masa 7 hari. Satu lagi jenis penganiaan kepada pengguna Hot Tiket. Terima kasih!

Continue reading “Baki Hot Tiket Hotlink Lupus Selepas 7 Hari”

Jimat SMS dengan Hotlink Hot Tiket Talk & Text

Jimat SMS dengan Hotlink Hot Tiket Talk & Text

Hotlink mengumumkan kadar 1 sen per SMS dan 10 sen seminit ke semua rangkaian dengan Hotlink Tiket Talk & Text melalui kiriman SMS pada awal pagi tadi.

Selang dua jam kemudian, satu lagi SMS diterima; 5 SMS pertama setiap hari (Maxis ke Maxis) akan di caj pada 2 sen per SMS bermula pada 8 Jun 2011 untuk semua pengguna Hotlink Youth Club. Walaubagaimanapun, SMS selanjutnya hanya di caj pada 1 sen per SMS untuk Maxis ke Maxis.

Jimat SMS dengan Hotlink Hot Tiket Talk & Text

Sehingga artikel ini ditulis, laman web rasmi Hotlink Hot Tiket masih memaparkan pakej lama bagi Hot Tiket Talk and Text. Jika 100 SMS x 0.01 sen ialah RM 1.00, kenapa harga masih RM8? Apa pun nantikan update terkini di laman web ini untuk kepastian.

Kalau benar Hotlink mengenakan cas 1 SMS pada RM0.01, ini adalah berita baik kerana sebelum ini Hotlink Hot Tiket memberi jumlah SMS kepada penggunanya. Jika dihitung, pengguna Hotlink Youth Club rugi besar kerana setiap SMS yang dihantar akan dicas RM0.10 berbanding RM0.01 dengan Hotlink Youth Club.

Continue reading “Jimat SMS dengan Hotlink Hot Tiket Talk & Text”

Maxis Mencuri dengan Hot Tiket

Benarkah Hotlink Hot Tiket benar benar menjimatkan? Bagi sesetengah individu akan menjawab ya dan ada yang tidak bergantung kepada cara penggunaan individu.

Bagi saya, saya terpaksa menggunakan Hot Tiket kerana kredit saya akan ditolak oleh aplikasi push internet yang sepatutnya tidak ditolak kerana melanggan perkhidmatan Internet. Ini satu kebocoran yang ramai tak perasan. Saya pernah telefon untuk mengadu tentang keghaiban kredit, tetapi jawapan yang diberikan mengecewakan. Kredit yang ditopup hanya boleh diperiksa selepas dua jam. Saya minta operator telefon saya, tapi tiada ditelefon pun. Sampah!
Continue reading “Maxis Mencuri dengan Hot Tiket”