Ketahui Keputusan Ijazah UiTM hari ini

Keyword trending paling hangat pada hari ini ialah berkenaan keputusan Ijazah lepasan Diploma Universiti Teknologi Mara. Bagi anda yang masih tercari-cari bagaimana untuk melihat surat tawaran, anda boleh terus ke laman web iStudent UiTM atau ke http://istudent.uitm.edu.my/intake/default.asp.

Empat Minggu Lagi

Sedar tak sedar, kita sudah berada di pertengahan bulan Mac. Maksudnya April 2010 akan menjengah tiba. Dalam beberapa minggu lagi, Adam akan menamatkan pelajaran di bumi Melaka. Kalau nak dikisahkan, banyak kenangan manis. Tapi mungkin tak sesuai nak dibincangkan sekarang.

Tak sampai 10 hari lagi pelajar semester enam akan bersedia memeriahkan Karnival 1Malaysia 1Media dan Seminar Broadband di MITC Melaka. Kami sebagai jawatankuasa kerja sekarang bertungkus lumus menyelesaikan beberapa perkara penting bagi menjayakan karnival ini. Masalah usah dikata, setiap hari akan ada saja masalah yang datang, tak kisah dari pihak penganjur bersama, peserta dan tidak ketinggalan penganjur sendiri.

Dalam masa beberapa minggu di Lendu ini, banyak keinginan nak dibuat. Dulu time Botat sebelum grad, kami paksa dia untuk round satu UiTM, jalan dari setiap level ke setiap blok dan buat benda-benda yang akan dia ingat kat bumi Lendu. Tapi, dia tak buat pun. Sekarang, tibalah masa untuk kami di semester enam ni buat semua benda tu sebelum grad. Mampukah? Kami dah ada plan sendiri, tengok nanti apa yang akan terjadi. Bunga api besar-besaran mungkin.

InsyaAllah, 7 hari ini kita akan bekerja bersama-sama untuk mencapai satu standard yang dikehendaki oleh Fakulti dan daripada para peserta sendiri. Jom jayakan Karnival 1Malaysia 1Media di MITC!

P/S: Cuba disiplinkan diri untuk menaip satu post pada setiap hari. Dah bersawang la blog ni. PR pun turun.

Mass Comm: Kenangan di Waktu Dulu

Daripada 29 tenaga pensyarah yang mengajar di FKPM, UiTM Melaka ini, hampir 90% daripada kami adalah bekas pelajar-pelajar MassComm sendiri. Paling senior adalah saya sendiri yang bergraduat pada Disember 1994. Seringkali ketika duduk melepak bersama-sama, pasti terimbau kenangan-kenangan, pahit manis sewaktu mengharungi hidup sebagai mahasiswa MassComm dahulu.

Waktu itu, FKPM dikenali sebagai Kajian Sebaran Am dan terletak di tingkat tertinggi Menara iaitu tingkat 13. Bahkan ëlevel 13í dan MassComm seakan tidak boleh dipisahkan. Hanya pelajar Mass Comm sahaja yang memonopoli tingkat ini lantaran pelajar-pelajar dari kajian lain agak fobia dan langsung tidak berani menjejaki.

Di MassComm, ketika itu, satu hal yang paling ketara ialah hubungan rapat antara senior dan junior. Malah hubungan rapat ini adalah satu nilai yang sangat dihargai dan dibanggakan oleh pelajar-pelajar Mass Comm. Boleh dikatakan pada ketika itu, semua senior dikenali oleh junior. Walaupun terdapat jurang perbezaan semester yang besar, namun ia tidak pernah menghalang kami untuk mengenali senior dan junior kami.

Begitu hubungan rapat ini tidak bermula dengan mudah. Pelajar-pelajar baru MassComm khususnya daripada semester 1, perlu melalui tempoh minggu orientasi yang panjang. Dalam masa dua minggu hingga sebulan, mereka perlu mengumpulkan tandatangan senior-senior.

Bukan setakat itu saja, pada tempoh itu juga kami perlu mengikuti apa saja arahan yang diberikan oleh senior. Tempoh itu lebih dikenali sebagai tempoh ‘ragging’. Senior pada ketika itu sangat digeruni. Pelajar-pelajar part one, akan berlari lintang pukang setiap kali ternampak bayangan senior. Kalau terserempak juga, mulut manis, senyuman di bibir sentiasa terukir untuk mengelak daripada didera dan disakat oleh senior.

Saya sendiri masih boleh mengingati bagaimana saya dan rakan-rakan lain tidak berani untuk menggunakan lif ke tingkat 13. Oleh kerana takut diragging dan disergah senior, kami sanggup untuk menapak beratus-ratus anak tangga. Seorang rakan, pernah disuruh untuk membelikan teh tarik untuk senior, sudah diberinya teh tarik, disuruh pula menukarnya dengan air milo, limau ais dan sebagainya. Berpeluh-peluhlah kawan tu kejap naik kejap turun dari menara!

Tidak kurang pula yang dipaksa untuk menyanyi, menari dan berteriak laksana komander!. Malah, pada tempoh itu, tingkat 12 dan 13 pada tempoh itu tidak pernah sunyi. Hiruk pikuk dan sentiasa riuh rendah dek senior menyakat dan mendera junior.

Seingat saya, kami tidak pernah merungut. Tidak pernah marahkan perlakuan senior-senior kami. Kami juga tidak terfikir untuk memprotes dan mengadu sana sini. Ketika itu kami menerimanya sebagai sebahagian daripada tradisi. Declaration Night adalah malam yang paling kami nanti-nantikan. Apa tidaknya,malam itu adalah malam pembebasan. Selepas malam itu, ëseksaaní yang kami terima daripada senior akan berakhir serta merta. Bagaimanapun malam itu tetap menggerunkan. Ini kerana malam itu adalah penentuan sama ada kami akan di’declare’ atau tidak. Hakikatnya, jika batch kami tidak dideclare oleh senior, seakan-akan kami tidak diterima sebagai ahli keluarga Mass Comm dan akan berterus-terusan dipinggirkan.

Declaration Night selalunya berakhir dengan penuh gembira. Sebelum dideclare, kecut perut juga kami menunggu penderaan daripada senior. Malam itu habis basah lencun baju kami disirami air oleh senior. Tidak cukup dengan itu, rambut, muka dan seluruh badan kami pula dicurah dan disimbah dengan tepung berkilo-kilo!

Bagitupun, malam itu selalunya berakhir dengan menggembirakan kalau tidakpun mengharukan. Malam itu, adik-adik junior perempuan akan berpeluk-pelukan dengan kakak-kakak senior dan junior lelaki akan berpeluk-pelukan dengan abang-abang senior. Senior dan junior saling bermaaf-maafan. Malam itu, apalah lagi yang lebih menggembirakan selain diterima sebagai satu keluarga!

Selepas itu, segala-galanya akan jadi normal seperti biasa. Abang-abang dan kakak-kakak senior yang menyergah macam singa lapar dahulu mula menampakkan manis muka. Merekalah kemudian menjadi orang paling banyak membantu. Meminjamkan nota, buku, meminjamkan kamera. Apa saja pertolongan yang diminta junior pasti mereka tunaikan. Solidariti dan esprit de corps kami sangat kuat. Malah hubungan rapat antara senior junior ini membawa ke tempat kerja.

Teringat saya ingat ketika menjalani latihan praktikal di TV3 dulu. Walaupun berdebar, hati terasa lega apabila terpandangkan abang-abang dan kakak-kakak senior. Mereka jarang menghampakan. Mereka selalu saja membantu, memberi nasihat dan tunjuk ajar. Kepada mereka, kami curahkan setiap masalah dan keluh kesah. Kalau kami tidak dapat ‘scoop’, abang-abang dan kakak senior inilah yang pantas memanjangkan story mereka.

Hari ini, kami melihat hubungan rapat antara junior dan senior MassComm seolah-olah sudah tidak wujud lagi. Bukan saja junior yang tidak mengenali senior, tetapi sesama batchpun tidak mengenali antara satu sama lain. Mungkinkah bilangan pelajar-pelajar yang ramai menjadi faktor ini semua? Ataupun, kita hari ini lebih bersifat individualistik dan sendiri-sendiri. Seolah-olah kekitaan dan komuniti tidak lagi signifikan dalam survival hari ini. Kami juga terfikir-fikir, kalaulah tradisi MassComm ini diadakan kembali seperti dulu, pasti akan timbul lebih banyak isu kerana sekarang ini ramai yang tidak tidak boleh diusik lagi atas dasar status dan berprofil tinggi sebagai anak-anak pak menteri! -KR

* Artikel ini pernah diterbitkan di The Medium Volume 2 dan diterbitkan secara atas talian untuk bacaan semula Junior Part 1 dan renungan untuk orang ramai.

Reviu Semester 5

Ketika posting ini ditulis, kami sedang dalam perjalanan pulang dari Kuala Lumpur ke Kangar. Selepas 3 bulan dengan penuh cabaran di Melaka, akhirnya kami sudah pun berjaya menamatkan semester lima dengan jayanya. Apa yang ditunggu ialah keputusan untuk peperiksaan akhir semester pada hujung tahun ini. Banyak kenangan manis sepanjang di semester ini, dan banyak juga kenangan pahit yang terpaksa ditelan. Reviu ini adalah sebagai jurnal kenang kenangan di masa depan.

Adam dan Lekiu
Penularan virus H1N1 di UITM Alor Gajah telah memaksa semua aktiviti bukan akademik dibatalkan. Semua aktivitti kolej telah dibatalkan sebagai langkah berjaga jaga penularan virus. Sepatutnya, Sukan Kolej akan diadakan pada semester ini. Boleh dikatakan agak rehat apabila tidak banyak aktiviti kesetiausahaan kolej dilaksanakan. Cuma pada awalnya sibuk dengan menguruskan pelajar semester satu yang masih mencari arah di Kolej Lekiu. Juga, menguruskan hal kebajikan seorang pelajar ‘istimewa’ dengan pihak pengurusan UiTM. Menjelang akhir semester, Majls Tertinggi Kolej Lekiu sebulat suara untuk melantik Saudara Azman Thabib sebagai YDP Kolej Lekiu yang baru. Di Level 22 Predator, kami menerima seramai 13 orang pelajar semester baru. penyertaan mereka sedikit sebabyak menceriakan The Predator.

DMC5E Julai - November 2009

Adam dan DMC5E
Lima semester bersama, hubungan sesama kami semakin erat. Suka dan duka adalah rencah kehidupan dan segalanya kami harungi dengan tabah. Kami menerima 4 orang ahli baru dari kelas 5M yang dibubarkan. Ammar, Ezzat, Farrahin, dan Siti Salwa telah datang membawa ruang persaingan untuk menjadi yang terbaik dalam kalangan terbaik.

dsc_3469

Produksi Audio dan Video
Kursus paling mengujakan apabila kami ditugaskan untuk menyiapkan sebuah filem pendek. Keghairahan krew produksi yang diberi nama JariSepuluh Motionworks bermula daripada storboard di atas sekeping kertas dan dipindahkan dalam bentuk digital yang membawa kegembiraan dan pendedahan kepada pengalaman baru. Cerita lanjut di posting ini.

Pengurusan Acara
Sedar atau tidak, kursus ini benar benar menyerabutkan. Mananya tidak, kita perlu berhubung dengan banyak pihak yang ada protokol dan aliran yang perlu dituruti. Dengan kertas kerja Program Kesedaran Jalan Raya U Think! menjadi pertaruhan, kami berjaya untuk berjumpa dengan penyanyi dan penulis lirik Imran Ajmain. Satu pengalaman baru untuk bertemu dengan artis secara bersemuka dan bekerjasama dengan mereka. Selain daripada itu, kami berurusan dengan Pejabat Polis Trafik Alor Gajah dan Unit Keselamatan UITM Melaka untuk urusan berkaitan.

Adam, Rakan dan Imran Ajmain

Asas Pemasaran
Mempelajari selok belok dunia pemasaran secara teori dan ditugaskan untuk menyiapkan mockup phone sebagai produk untuk dipasarkan.

Asas Keushawanan
Sepanjang semester ini kami bekerja keras untuk menyiapkan satu rancangan perniagaan yang dipantau oleh pensyarah. GLOLite adalah nama produk yang mana kami mempelajari untuk membuat asas kewangan untuk tiga tahun. Apa yang dipelajari ini amat berguna untuk dipraktikkan dalam pembangunan Reflector Studio.

Kajian Komunikasi
Sepatutnya terletak di hieraki paling atas, namun atas beberapa sebab menjadikan kursus ini paling digeruni. Kami ditugaskan untuk menyediakan satu proposal untuk kajian berkait media di Malaysia. Kajian Komunikasi adalah kursus yang terpenting dan kemahiran dalam kursus ini akan digunakan sepenuhnya untuk kajian di semester enam dan ijazah.

The Medium

Adam dan Fakulti
Ya, semester ini juga sibuk dengan projek dengan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media. Adam diamanahkan untuk menjadi pereka grafik untuk newslettter rasmi fakulti iaitu The Medium. Tidak dinafikan kurangnya perbincangan menjadikan beberapa artikel dan berita tidak diterima pada masa yang ditetapkan dan menjadikan proses reka letak menjadi rumit. Kemudian, Adam dan rakan mewakili FKPM untuk Pertandingan Reka Cipta Let’s IID UiTM Melaka 2009. Dengan mempertaruhkan Booklet MotoGP 2009, kami berjaya membawa pulang pingat gangsa.

Semester 6 akan tiba dalam dua bulan akan datang dan melengkapkan tiga tahun Adam di Melaka. Semester 5 meninggalkan banyak kenangan manis dalam setiap aktiviti yang disertai. Rangkaian sosial dapat diluaskan dan ramai berkenalan dengan rakan baru. Encik KP, mari bekerja untuk semester enam!

P/S: Ditulis dengan Nokia E71. Maaf lambat buat posting, selepas seminggu baru ada kesempatan. Photo 2 dan 3 oleh Ima Aimi Nadia.

Kalut dan Pertandingan Rekacipta UiTM

Salam. Selepas dua minggu pulang daripada berhari raya, dan kini saat genting sudah menjengah muncul. Minggu ini beberapa report akan dihantar dan bersedia untuk pembentangan pada minggu hadapan. Bermula pada hari Isnin, kami bekerja keras secara berpasukan untuk menyiapkan beberapa laporan untuk kursus Event Management, Marketing dan Multimedia.

Dalam kekalutan ini, masih ada beberapa kerja yang tertinggal dan belum tersentuh, seperti Entrepreneurship dimana ahli lembaga pengarah belum lagi duduk bermesyuarat untuk menyiapkan laporan perniagaan yang dirancang sejak awal semester. Untuk Marketing, Adam sibuk menyiapkan mock-up untuk telefon yang akan dipresent nanti, bersama kotak yang berwarna-warni!

Dalam kekalutan ini juga, Adam mendapat panggilan telefon daripada Sir Rusydi dan Puan Siti Hajar yang memberitahu bahawa hasil kerja Adam akan dipertandingkan mewakili Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media Melaka dalam Pertandingan Rekacipta atau IID (Invention, Innovation, and Design) pada 13 Oktober 2009 peringkat cawangan Melaka. Untuk maklumat lanjut sila muat turun di sini dan bagi borang penyertaan sila klik di sini. Untuk pertandingan ini, Adam menghantar sebuah Booklet MotoGP 2009 dan Newsletter Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media — The Medium. InsyaAllah, kalau dimurahkan rezeki, menang lah ya. Terima kasih kepada rakan-rakan yang terlibat secara langsung untuk pembikinan dua buah ‘buku’ ini, mereka banyak memberi sokongan dan galakkan. Ya, The Medium telah berjaya dicetak dan akan diedarkan dalam masa terdekat ini! Juga, Karnival Jom Serbu Alor Gajah akan diadakan pada 10 dan 11 Oktober ini di Dataran Keris Alor Gajah. Datang dan bertemu selebriti kegemaran anda di sana! Imran Ajmain juga akan berada di sana ya!

Minggu depan adalah minggu yang penuh dengan persembahan dan laporan. Dan paling penting, sebuah filem pendek ‘Kawan’ akan disiap sunting tidak lama lagi. Bersama kita nantikan kemunculannya.

Cerita Minggu ke 7

Salam. Wah wah. Sudah minggu ke tujuh untuk semester lima, dan sudah 7 minggu Adam di Melaka (tetap dikira di Melaka walaupun kerap bercuti di Cheras dan sekali balik ke Kangar akibat cuti H1N1). Banyak cerita yang belaku sepanjang tujuh minggu ni. Sungguh nak habaq, sepanjang tujuh minggu ni memang banyak sungguh kerja nak kena buat. Walaupun pihak pentadbiran UiTM Melaka telah membatalkan semua aktiviti yang dicadangkan untuk semester ini seperti Festival Kemerdekaan atau Jubli Merdeka dan aktiviti Kolej seperti Sukan Kolej 2009, namun benda-benda sampingan yang lain telah benar-benar membawa kepada kesibukan.

Jika ditanya pasal assignment, memang memenatkan. Briefing untuk semester ini; satu filem pendek untuk Audio & Visual, satu business plan untuk Entrepreneurship, satu ‘event’ untuk untuk Event Management, satu kajian tesis untuk Communication Research, satu produk untuk Marketing dan satu projek multimedia untuk Multimedia Design and Production. Untuk itu, banyak la benda yang nak disiapkan untuk proses pre dan post production. Deal dengan beberapa agensi untuk sewaan kamera seperti Finas dan syarikat swasta. Masing-masing kalut dengan projek Audio & Visual ni. Ada yang filem pendek, ada yang dapat dokumentari dan paling menarik, muzik video. Dari sini, kita dah boleh nampak idea daripada pengarah muda janaan Universiti Teknologi Mara melalui Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media. Insya Allah, suatu hari nanti akan lahirlah seorang pengarah yang befikiran kreatif dan kritis yang dicari-cari untuk menghasilkan sebuah karya Melayu yang tersohor, menggantikan Allahyarham Yasmin Ahmad.

Continue reading “Cerita Minggu ke 7”